Yeryüzünde insanoglu için en önemli mesele, Allahı bilmek ve tanımaktır. Peygamberlerin müşterek davasıda bu degilmiydi.... Allahın birligi ilkesinin gönüllere yerleşmesi, oradan da günlük hayata yansıması ve her zaman gündemde kalmasıdır. Kuranı kerimde de üzerinde en çok duruldugu konu marifetullahtır. Yani allahın bilinmesi ve tanınamsıdır. Allah bilinmezse hiçbirşey bilinmez. Kişinin Allahı bildigi kadar anlar ve anladıgı kadar allaha teslim olur.
Marifetullah/ Allahı bilmek ve anlamak hem hayatın nihai gayesi hem de islam ın vazgeçilmez maksadıdır. Bundan ötürüdürki kuranda şöyle buyrulmaktadır:
"Allahı unutup da Allahın da kendilerini unutturdugu kimseler gibi olmayı onlar, yoldan çıkan kimselerdir." (haşr suresi /19)
Dünyada en büyük felaket Allahı unutmaktır şunu bilelim ki Allahın olmadıgı yer degil Allahı unuttugumuz yer vardır. Kainat Allahın bir kitabıdır ki hergün sayfalarını bize açar. Onun hangi harfini yoklarsak yoklayalım sonu Allaha çıkar. Şunu belirtmek isterim ki Allahın ilk emri nedir? ikra....
ilk ayet olmasının özelligi nedir... "-ikra bismerabbikellezihalak (oku, yaradan rabbin adıyla) -halakal inseneminalak (o insanı pıhtılaşmış kandan yarattı )" tabi bun sure nin farklı tefsirleri vardır ben sadece başka bir noktaya dikkat çekmek istiyorum oku derken kainatı oku Allahı tanı herşeyin mucizesini gör sonra dön kendine bak neyden yaratılmışsın. Bir düşünün.... aslında o kadar kapsamlı bir şeyki.. bunu anlatmakta ifadelerim yetmiyor

kainat bütün gözlere açılmış bir kitab. ondaki her zerre Allahın varlıgını haykıran hitab! kainatta milyarlarca çeşit canlı vittrinleyen Allahu teala fark edilip insanlar tarafından bilinmesi, tanınmasını istiyor şunları bir düşünelim misal (en kuvvetli, en kudretli dönemde olduklarını sananlar kışların en sert zamanında karların içinden fışkıran bahara bir baksabilseler... küçük dagları ben yarattım! büyükleri yaratırkende oturup seyrettim1 diyenler kendi yaratılışlarına bakarak ibret almazlarmı? almazmıyız

? mevsimlerin birbiri peşi sıra koşuşundaki hikmeti çözmeye çalışıp, önce yeşil sonra sarı sonra kırmızı siyah beyeza kadar uzanan hayat çizgilerinn farkına bir varabilsek.. düşünün muhteşem bir renk cümbüşü.... yazın sıcagından sonra bahar gelemiyor ama buz gibi ıştan sonra gelebiliyor. ne büyük hikmet. kupkuru bir dal yeşeriyor yemyeşil bir agaç birkaç haftaya meyvelere gark oluyo. bunlar artık bildigimiz kanıksadıgımız mücizeler... ama onları bakamıyoruz göremiyorz
Allah akıl vermiş diger mahluklardan farklı bir konum ve özellik vermiş bunun elbetteki amacı var... Allahsız bir hayat yaşamak nefes alıp vermek adım atmak bir işe girişmek asla ve kat a mümkün degildir. Kainatta ilk bilecegimiz, tanıyacagımız hiç şüphesiz Allahu tealadır. düşünün birisi ölüm ile neticelenecek dünya hayatımızı güzel amel işlenmemiz için yarattıgını, bizi doyurdugunu, bizi diger mahlukattan daha şerefli ve mükerrem kıldıgını ve bizi yeryüzünde kendisine halife kıldıgını, bize yaşama kılavuzu uygulayan güzel bir örnek ve önder gönderdigini söylüyorsa onu bilmek onu tanımak ona teşekkür etmek bir boyun borcu degilmidir? bediüzzamanın dedigi gibi aynen alıyorum.. (bir padişahın kıymetdar bir hediyesini sana getiren bir miskin adamın ayagını öpüp, hediye sahibini yanımamak ne derce belahet (ahmaklık )ise, öyle de zahiri mün'imleri(görünürdeki nimet vereni ) medih ve muhabbet edip, mün'im_i hakikiyi unutmak ondan bin derece daha belahettir (ahmahlıktır ) )gönül isterki bunuda açıklayayaım ama ifade yetenegim yok bagışlayın u marım anlarsınız.. vel hasıl diyecegim odur ki... öyleyse gelin onu tanıyalım. onu anımsatacak ona benzeyecek onunla kıyaslanabilecek hiçbirşey yoktur. .. inşallah diger zamanlarda allahı tanmak için neler yapmalıyız neler bilmeliyiz nasıl anlamalıyız ve nasıl tanımalıyız babında kısaca avam lisaniyla nefsime diyecegim anlatacagım kim istersede beraber dinlesin inş

))